fbpx
„TIREX PETROL” MARCHEAZĂ 78 DE ANI DE ACTIVITATE
Tirex, 23.02.2022 | 3 minute pentru citire
Toate știrile Deschiderea stațiilor Produs nou Serviciu nou

Fiind fondată în 1944, Î.M. „Tirex Petrol” S.A. aniversează astăzi, 23 februarie 2022, 78 ani de activitate, timp în care a contribuit la creşterea competitivităţii pe piața petrolieră din Republica Moldova, progresului tehnologic, calităţii produselor petroliere și a pus un accent deosebit pe cultura consumului şi pe calitatea serviciilor oferite clienţilor. 

„Adresez felicitări și mulțumiri tuturor partenerilor, clienților și angajaților companiei pentru încrederea și contribuția la dezvoltarea rapidă și eficientă a companiei. Modernizarea companiei este un obiectiv primar al „Tirex Petrol”. Modernizarea stațiilor, îmbunătățirea serviciilor și asigurarea clienților cu combustibili de calitate sunt premisele ce stau la baza investiției noastre.

Pe lângă acestea, compania lucrează deja asupra unui plan investițional și de dezvoltare pe termen lung care să ne păstreze viabili și competitivi în continuare prin includerea și tranziția la tehnologiile verzi și regenerabile, inclusiv în domeniul hidrocarburilor” – declară Alec Ignat, director general al „Tirex Petrol”.

„Tirex Petrol”, fiind printre liderii de pe piața produselor petroliere, și-a propus să continue eforturile pentru dezvoltarea și modernizarea atât a celor 88 de stații de alimentare existente în toată țara, cât și a serviciilor prestate în rețeaua de benzinării.

„Un plan ambiţios pe care-l avem în acest an ţine și de electrificarea stațiilor PECO cheie ale „Tirex Petrol”. Compania lucrează intens în acest sens şi în primul trimestru al 2022 va anunţa despre unele realizări concrete în domeniu, inclusiv despre instalarea staţiilor de încărcare rapidă de ultimă generaţie” – mai declară Alec Ignat.

Totodată, conducerea companiei mai anunță că în prezent se muncește cu dedicație și-n privința parteneriatelor cu companiile de servicii poștale în vederea instalării unor dulapuri poștale inteligente, ce vor putea fi folosite pentru ridicarea coletelor în orice punct al țării, astfel compania contribuind și la dezvoltarea sectorului de comerț online.

Obiectivele principale de dezvoltare ale „Tirex Petrol” ţin de: relansarea mărcii comerciale și a imaginii percepute a brandului, investirea în actualizarea tehnologică, restabilirea loialității clienților și lărgirea bazei de clienți, menținerea consistentă şi creşterea calității produselor petroliere și a valorii adăugate pentru client, astfel încât compania să-și consolideze locul bine meritat printre liderii de pe piața autohtonă.

Notă: Î.M. „Tirex Petrol” S.A. este o companie petrolieră angajată în comerțul cu ridicata și amănuntul de produse petroliere, operând stații PECO și infrastructură petrolieră asociată în Republica Moldova. După cota de piață și mărimea rețelei comerciale operate, compania este unul dintre principalii importatori și operatori de rețele de comercializare de petrol din țară, clasându-se pe un loc onorabil, conform estimărilor ANRE. „Tirex Petrol” are o „moștenire” bogată, fiind succesorul istoric al primei companii petroliere moldovenești, înfiinţată încă în 1944 ca întreprindere de stat a combustibilului din R.S.S. Moldovenească și „botezată” cu numele actual în 1995. Timp de multe decenii, compania a servit drept unic operator pe piață, iar ulterior a fost cea mai mare și cea mai importantă companie petrolieră la anumite etape de dezvoltare a țării. Fiind privatizată de stat în 2000, cota guvernamentală a „Tirex Petrol” de 82% a fost achiziționată de către Mabanaft Group (parte a Marquard & Bahls) prin intermediul filialei elvețiene Mabanaft Moldova GmbH, înființată în mod expres în acest sens, și parte a grupului de companii care împreună reprezintă unul dintre cei mai mare operatori petrolieri europeni. Aceasta a fost în parte și o decizie de salvare a fondurilor, dat fiind datoriile mari pe care Republica Moldova le acumulase prin „Tirex Petrol” până în acel moment față de grupul Mabanaft. Deși „Tirex Petrol” a crescut și s-a dezvoltat în cursul celor aproape două decenii de aflare în proprietatea Grupului, consolidându-se drept unul dintre principalii operatori și comercianți petrolieri din Moldova, acționarul principal a decis să vândă compania, valorificând astfel investițiile efectuate, recuperând și redirecționând fondurile sale în alte domenii de expansiune a afacerii, în speță urmând dezideratul de concentrare pe zona sa principală de operare – Europa de Nord și Germania. În 2019, compania autohtonă – „EstconConstruct” S.R.L. a încheiat cu succes tranzacţia de achiziţionare a pachetului majoritar de acţiuni al companiei „Tirex Petrol” S.A. în mărime de 17826651 de acțiuni ordinare înregistrate cu drept de vot, reprezentând 95,95% din capitalul social al acestei companii. Tranzacţia a reprezentat punctul culminant al unui proces care a durat mai mult de 9 luni (perioada negocierilor și perfectării actelor aferente).